Vakuumipakkauskoneesta asiaa

2 minuutit Julkaistu:


minusta

Teollisuustuotannon rooli nykyään Teollisuustuotanto ohjailee suuresti maitamme ja on suuressa roolissa myös meidän taloudessamme ympäri maailman. Tällaisessa tuotannossa valmistetaan kaikennäköistä meidän asumiseen liittyen, elintarvikkeista erilaisiin autoihin sekä lääkkeistä kaiken värisiin vaatteisiin. Teollisuuslaitteet ovat suuressa osassa tuotantoprosessissa. Myös itse materiaalit ja niiden tarpeeksi suuri saatavuus ja laadukkuus ovat tärkeitä koko prosessin onnistumisen kannalta. Tämä monimutkainen aihealue on hyvin mielenkiintoinen, sillä me kaikki hyödymme siitä meidän jokapäiväisessä elämässämme. Nykypäivän ihminen ei vain yksinkertaisesti pystyisi elämään nykyistä elämäänsä ilman teollisuustuotantoa. Tässä blogissa jaamme kokemuksia ja artikkeleita liittyen tähän teollisuusmuotoon. Aihealueita kuten innovaatio, kestävyys ja tuotannon sekä valmistamisen tulevaisuus tullaan käymään täällä läpi. Lue ja liity mukaan keskusteluun!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

tag

Elintarvikeala kokee jatkuvaa muutosta siinä missä koko muukin maailma ja sen eri alat. Totuttuihin vanhoihin tapoihin haetaan eri näkökulmia ja innovatioita tehdä asiat paremmin kuin ennen ja mahdollisimman monia samalla tyydyttäen ja palvellen. Mitä ruokien pakkaamiseen tulee, on tässäkin mahdollisuus moneen eri toistaan parempaan tapaan. Tässä kirjoituksessa käymme läpi muun muassa vakuumipakattuja tuotteita ja sitä, miksi ruokaa pakataan edelleen paljon hyvinkin eriäviä mielipiteitä herättävään muoviin. 

Mikä vakuumipakkaus ja minkä vuoksi?

Vakuumi nimityksen synonyymi on tyhjiö. Tyhjiö on suljettu tila, jossa tänne pistetyn kaasun paine on pienempi, kuin maan pinnallamme oleva ilmanpaine. Kun tietty tuote vakuumipakataan, tämä laitetaan ensin tyhjiöön, eli esimerkiksi ruoan kanssa muovipakkaukseen, mistä sitten poistetaan mahdollisimman tarkasti ylimääräinen ilma. Minkä takia kyseistä menetelmää sitten käytetään? Vakuumipakatessa tuotteen elinikä eli säilyvyys pitenee huomattavasti. Tätä tapaa hyödynnetään paljon juurikin elintarvikealalla, mutta myös lääkkeiden-, teollisuus- sekä kuluttajatuotteiden pakkaamiseen. Pakkausmenetelmää hyödynnetään siitä syystä, että näin pystytään hyvin estämään mikro-organismien lisääntymistä. Ilmakehän poistaminen horjuttaa hapettumisprosessia ja vaikka se hullulta kuulostaakin niin tuotteen kiinnittyessä pakkaukseen tämä itseasiassa luo tällöin tuotteelle suojan, mikä suojelee tätä mekaanisilta vaikutuksilta. Tyhjiöpakkaus voi peräti viisinkertaistaa tuotteen säilyvyyden verrattaessa ei vakuumipakattuun tuotteeseen. 

Erilaisia vakuumipakkauskoneita 

Nykyään on tarjolla hyvin paljon erilaisia vakuumipakkauskoneita erilaisten tyhjiöiden valmistusta varten. Näitä ovat muun muassa syväveto-, rasiapakkaus- ja kammiokoneet. Yleisimmin käytetty kammiovakuumikone toimii niin, että tuotteen tyhjiöön laittamisen jälkeen tästä imetään vakuumipumpun avulla ylimääräinen ilma pois, jonka jälkeen pakkaus lämpösaumataan kiinni. Tuoretuotteiden säilyvyyttä vakuumipakkauksissa voidaan vielä lisätä entisestään, kun pakkaukseen lisätään suojakaasua. Tämäntyyliset tuotteet tunnistaa, kun pakkausta avattaessa kaasut pääsevät pihalle - näissä ominaistuoksu on usein hieman pistävä, varsinkin jos pakattuna on lihatuotteita.

Vakuumipakatuissa tuotteissa etu on myös, että näihin pystytään eri suuruisilla kammiokoneilla pakkaamaan hyvin pieniä, mutta myös suuria tuotteita. Monesti tätä pakkaustyyliä suositaan nykyään esimerkiksi retkeillessä tai vaeltamassa, kun tuotteen säilyvyys olisi hyvin tärkeä pystyä pitämään mahdollisimman pitkänä. Yleisesti elintarvikekaupoissa vakuumipakattuja tuotteita näkee eniten lihatuotteissa, joiden säilyvyys normaalisti on hyvin rajallinen. 

Voit lukea lisää vakuumipakkauksista ja niiden koneista Multivacin sivuilta. 

• tag: • 315 sanat