Miksi tyhjiöpakkauskoneita käytetään

2 minuutit Julkaistu:


minusta

Teollisuustuotannon rooli nykyään Teollisuustuotanto ohjailee suuresti maitamme ja on suuressa roolissa myös meidän taloudessamme ympäri maailman. Tällaisessa tuotannossa valmistetaan kaikennäköistä meidän asumiseen liittyen, elintarvikkeista erilaisiin autoihin sekä lääkkeistä kaiken värisiin vaatteisiin. Teollisuuslaitteet ovat suuressa osassa tuotantoprosessissa. Myös itse materiaalit ja niiden tarpeeksi suuri saatavuus ja laadukkuus ovat tärkeitä koko prosessin onnistumisen kannalta. Tämä monimutkainen aihealue on hyvin mielenkiintoinen, sillä me kaikki hyödymme siitä meidän jokapäiväisessä elämässämme. Nykypäivän ihminen ei vain yksinkertaisesti pystyisi elämään nykyistä elämäänsä ilman teollisuustuotantoa. Tässä blogissa jaamme kokemuksia ja artikkeleita liittyen tähän teollisuusmuotoon. Aihealueita kuten innovaatio, kestävyys ja tuotannon sekä valmistamisen tulevaisuus tullaan käymään täällä läpi. Lue ja liity mukaan keskusteluun!

Haku

Kategoriat

arkisto

tag

Ruokaa on pyritty säilömään monella tapaa historian aikana. Ihmiskunnan elinehtona on säännöllinen ravinnonsaanti, joten ruoan saatavuus keinolla tai toisella on ollut tärkeää. Historian aikana esimerkiksi lihan ja kalan säilyttäminen on ollut mahdollista kylmien talvien aikana ulkona. Tätä tapahtuu edelleen maapallon kylmillä alueilla kuten Alaskassa ja Siperiassa. Vuosisatojen aikana teknologinen kehitys on mahdollistanut liha- ja kalatuotteiden säilytettävyyden syöntikelpoisena kylmäketjun kehittämisellä, säilöntäaineilla sekä erilaisilla pakkauskeinoilla. Kylmäketjun katkeamattomuus on tärkeää kun mietitään esimerkiksi liharuokien valmistamista ja siirtämistä myyntiin markettien tai kauppahallien kylmäaltaisiin. Kylmän ansiosta liha säilyy syöntikelpoisena ja hidastaa liha- ja kalatuotteiden mädäntymistä syöntikelvottomaksi. Lämpötilan lisäksi pakkauksien avulla ollaan voitu vähentää haitallisten bakteerien ja mikrobien pääsyä kala- ja lihatuotteisiin.

Tyhjiöpakkaus on ollut pakollista monilla teollisuudenaloilla viime vuosina. Olipa kyse elintarviketeollisuudesta tai vaikka lääketeollisuudesta, tyhjiöpakkauskonetta käytetään päivittäin tuotepakkaukseen. Tyhjiöpakkausta ei käytetä vain suurilla teollisuudenaloilla, vaan sitä käytetään myös tavallisessa kotitaloudessa normaalien tuotteiden ja muiden tavaroiden, kuten ruokien ja esineiden varastointiin. Mutta miksi tyhjiöpakkaukset ovat niin tehokkaita ja suosittuja nyky-yhteiskunnassa?

Tyhjiöpakkausprosessi

Tyhjiöpakkauskone tyhjentää tyhjöpussin alipaineella tyhjiökammiossa ja tiivistää sen jälkeenpäin. Tämän prosessin aikana kone vähentää ilmakehän happea tyhjiössä, rajoittamalla bakteerien ja mikrobien määrää entisestään tyhjiöpakkauksessa. Tämän ansiosta esimerkiksi ruokien mädäntyminen hidastuu, mikrobit ja bakteerit eivät päädy ruokaan.

Tyhjiöpakkauskoneet teollisuudessa ja kotona

Tyhjiöpakkauskoneet ovat levinneet laajasti eri aloille, eivätkä kaikki tyhjiöpakkauskoneet ole samanlaisia. Useimmat ihmiset käyttävät pölynimuria kotona sinetöimään esimerkiksi matkatavarat tai vaatteet kotikäyttöön tarkoitetuissa tyhjiöpusseissa. Elintarvikkeet vakuumipakataan yleensä erityisissä koneissa, jotka sulkevat pakkaukset tiiviisti. Koneita ei kuitenkaan käytetä vain elintarviketeollisuudessa ja kotona. Vakuumipakkaaminen on levinnyt laajasti myös lääketeollisuuden pariin. Vakuumipakkaamisella varmistetaan muun muassa lääkkeiden, lääkevälineiden, laboratorioissa käytettävien työkalujen sekä instrumenttien antiseptisyys.

Onko tyhjiösuljettu ruoka edes hyödyllistä?

Tyhjiö auttaa ruoan säilymisessä, mikä johtuu hapen määrästä pussissa. Tämä voi vaikuttaa ruoan säilymiseen monin tavoin, mukaan lukien haju-, väri-, makukoostumukseen sekä mahdollistaa ruoan pidemmän säilymisajan käyttökelpoisena. Tyhjiöpakkauksissa voi kuitenkin kasva bakteereita, mitkä eivät heti vaikuta ruoan ulkonäköön, koostumukseen tai makuun. On siis tärkeää säilyttää vakuumipakattuja ruokia oikeassa lämpötilassa vähentääkseen tätä riskiä.

Johtopäätös

Tyhjiöpakkauskoneen käyttö voi olla hyödyllistä monin tavoin, etenkin kotitalouksissa. On tärkeää, että sinulla on hyvä ja korkealaatuinen vakuumipakkauskone, joka on aseptinen tarpeen vaatiessa pakkaamiseen. Aina on tärkeää olla tarkka esimerkiksi ruoan sulkemisessa vakuumipakkaukseen sekä ruoan säilyttämisessä. Vakuumipakkauskoneet ovat erittäin hyviä myös lääketieteen alalla, koska vakuumipakkaaminen mahdollistaa usein niin lääkkeiden kuin myös lääketieteen työkalujen ja instrumenttien aseptisuuden.

Lisätietoa vakuumipakkauskoneista voit lukea esimerkiksi Multivac sivuilta.

• tag: • 377 sanat