Metallityöt ovat konepajojen erikoisalaa

2 minuutit Julkaistu:


minusta

Teollisuustuotannon rooli nykyään Teollisuustuotanto ohjailee suuresti maitamme ja on suuressa roolissa myös meidän taloudessamme ympäri maailman. Tällaisessa tuotannossa valmistetaan kaikennäköistä meidän asumiseen liittyen, elintarvikkeista erilaisiin autoihin sekä lääkkeistä kaiken värisiin vaatteisiin. Teollisuuslaitteet ovat suuressa osassa tuotantoprosessissa. Myös itse materiaalit ja niiden tarpeeksi suuri saatavuus ja laadukkuus ovat tärkeitä koko prosessin onnistumisen kannalta. Tämä monimutkainen aihealue on hyvin mielenkiintoinen, sillä me kaikki hyödymme siitä meidän jokapäiväisessä elämässämme. Nykypäivän ihminen ei vain yksinkertaisesti pystyisi elämään nykyistä elämäänsä ilman teollisuustuotantoa. Tässä blogissa jaamme kokemuksia ja artikkeleita liittyen tähän teollisuusmuotoon. Aihealueita kuten innovaatio, kestävyys ja tuotannon sekä valmistamisen tulevaisuus tullaan käymään täällä läpi. Lue ja liity mukaan keskusteluun!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

tag

Tervetuloa eri teollisuudenaloista kertovan blogini pariin. Tänään kirjoitan konepajoista. Nämä yritykset ovat Suomessa hyvin yleisiä, mutta harva on kuitenkaan konepajoista kuullut tai tietää tarkemmin mitä näissä yrityksissä tehdään. Kaikenlaiset metallityöt ovat konepajojen erikoisalaa. Lue tästä kirjoituksestani lisää konepajojen toiminnasta ja niissä työskentelevien ammattilaisten työpanoksen tärkeydestä.

Mikä on konepaja ja mitä siellä tehdään?

Konepaja on erilaisten metallista tehtyjen tuotteiden valmistukseen tai korjaamiseen erikoistunut yritys. Eri konepajat ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin, erilaisten metallien työstämiseen sekä erilaisiin työstämistekniikoihin. Metallia käsitellään pajoissa monin eri tavoin. Metallia voidaan työstää niin sanotuilla lastuavilla tekniikoilla, joihin kuuluvat muun muassa sorvaaminen, jyrsiminen sekä poraaminen. Lastuaminen tarkoittaa juuri sitä miltä se kuulostaa – suuresta metallipalasta poistetaan osia työstämällä, kunnes lopputulokseksi jää toivotun mallinen kappale. Metallityöt hoitaa esimerkiksi Lankapaja Oy.

Toinen konepajalla suoritettava tehtävä on erilaisten kappaleiden hitsaaminen eli liittäminen kiinni toisiinsa. Kappaleita voidaan myös muovata särmäämällä. Särmäys tarkoittaa metallista tehdyn ohutlevyn taivuttamista tehtävään suunnitellun laitteen avulla. Särmäystekniikalla taivutetaan yleensä kylmää metallia, mutta toisinaan materiaalia voidaan kevyesti lämmittää taivuttamisen helpottamiseksi. Särmäyslaitteet ovat nykyään hyvin pitkälle automatisoituja ja ne toimivat CNC-ohjauksella. CNC-ohjaus tarkoittaa suomeksi käännettynä numeerista ohjausta. Numeerinen ohjaus mahdollistaa hyvin tarkan valmistamisen ja tasalaatuisuuden, joita olisi vaikea käsityöllä taata.

Mihin konepajojen tuotteet menevät?

Konepajat toimittavat tuotteitaan usein muiden teollisuudenalojen, kuten elektroniikka- tai kulkuvälineteollisuuden tarpeisiin. Näissä tapauksissa konepajaa kutsutaan nimellä alihankintakonepaja. Konepajoilla voi toki myös olla omia tuotteita. Koska kyseessä ei enää ole niinkään käsityöllä toimiva paja, vaan modernilla tekniikalla varustettu tehdas, on konepajojen uudeksi nimeksi mietitty esimerkiksi metallituotetehdasta.

Kuka alalla työskentelee?

Suomalaiset konepajat ovat usein pienehköjä yksityisomistuksessa olevia yrityksiä. Perustaja on usein sama henkilö kuin suorittavaa työtä tekevä ammattilainen. Konepajoissa työskentelee metallialan ammattilaisia, joista useimmilla on vähintäänkin metallialan perustutkinto. Tutkinnon suorittanut voi olla erikoistunut esimerkiksi levyseppähitsaajaksi tai koneistajaksi. Työtehtävinä voi metallin työstämisen lisäksi olla myös erilaiset kokoonpano- ja asennustyöt sekä laitteiden korjaaminen. Nykypäivän työtehtävät konepajoilla liittyvät paljolti erilaisten tietokoneiden käyttämiseen, vaikkakin myös käsillä tehtyä työtä edelleen tarvitaan.

• tag: • 306 sanat